MikroRNA bazlı biyobelirteçlerin, minimal invaziv yöntemler kullanılarak endometriyal implantasyon penceresinin tahmininde kullanılması
Fonlayıcı Kuruluş: TÜBİTAK
Program: 1505 / Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
Proje Bütçesi: 1 M ₺
Dönemi: 2019-2021
Projenin Kapsamı: Dünyada ve ülkemizde in vitro fertilizasyon uygulamalarına duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır, bu ihtiyaca karşılık, IVF uygulamalarının başarı oranı istenilenin altındadır. Bu durumun temel sebeplerinden biri embriyonun yanlış zamanda endometriyuma transfer edilmesidir. Piyasada bulunan kitlerin temel eksiklikleri arasında, katı biyopsi kullanması, test sonucunun gerçek zamanlı bir durumu yansıtmaması ve IVF tedavisi devam eden hastalarda kullanılamamasıdır. Proje ile bu sorunlara cevap olarak, implantasyon penceresi denilen bu zaman dilimini kandan tespit ve tahmin edilmesi ve IVF hastalarına minimal invaziv bir müdahalede bulunarak IVF başarı başarı oranını arttırma hedeflenmiştir.
IVF başarı oranını yükseltmede kullanılacak yöntem miRNA cinsi biyobelirteçlerin tespitidir. Literatürde doğru implantasyon gününü (İP) tespite yarayabilecek miRNAların olduğunu gösteren bulgular vardır. Ancak böyle miRNAların endometriyal dokuda tespit edilmeleri gerekmektedir. Bunu gerçekleştiren kitlerin aksine bu proje kapsamında, aynı adet döngüsü için bilgi verebilecek ve minimal invaziv bir yaklaşım kullanarak, mevcut kitlerden daha üstün i bir kit geliştirilmiştir.
Bu amaçla kanda embryo implantasyonu için en uygun günü tespit edebilecek mikroRNA'ların (miRNA) keşif ve doğrulama çalışmaları yapılmıştır. miRNAların keşfi in-siliko yöntemler ve RNA sekanslama ile yapılmış, gerçekleştirilen miRNA incelemeleri hem seviye farklılıklarını tespiti hem de miRNAlarda bulunan RNA-düzenleme olaylarının tespiti için kullanılmıştır.